Accu elektrische fiets in de winter

Steeds meer mensen gaan over om elektrische te gaan fietsen. De fietsen worden niet alleen gebruikt voor lange afstanden maar ook voor woon en werkverkeer, de kinderen naar school brengen of boodschappen doen. Voor de accu is dit alleen maar goed als die regelmatig wordt gebruikt. Maar hoe zit het nu met de accu in de winter.

Hieronder 4 punten waar u op moet letten.

Opbergen accu e-bike bij kou buiten

Er zijn 2 opties. Je gebruikt je e-bike dagelijks ook in de winter of laat deze als het koud is in de schuur staan.

Bij de eerste optie is het opbergen van accu op de juiste wijze noodzakelijk. Berg een uitneembare accu op een koele en droge plaats, ook binnen is een goede optie.( niet kouder dan 10 graden). Bij een aantal accu’s is het mogelijk om ze continu aan de lader te leggen. Dit geldt niet voor alle accu’s, accu’s op basis van Ni-Mh batterijen mag dat absoluut niet.

Gebruiken van accu e-bike bij kou en vorst

Maak de accu en de motor altijd sneeuwvrij als u de fiets in de schuur of garage zet. Neem de accu dan mee naar binnen om te zorgen dat de accu niet onder de 10 graden komt.

Actieradius minder?

De accu van u elektrische fiets zal in de winter bij koud weer minder vermogen hebben dan in de zomer bij warm weer. Daar kunt u niet heel veel aan doen.

Houd er rekening mee met een verminderende actieradius van 25% a 30% in de winter dan bij hogere temperaturen. Zorg er altijd voor dat u de lader mee neemt onderweg als u een flink ritje wilt maken.

Rijden op een e-bike met sneeuw en ijzel

Als het glad is buiten is het geen pretje om op een gewone fiets te fietsen, maar hoe zit het eigenlijk met een elektrische fiets als het buiten glad is.

Is het glad buiten en u wilt eruit met een elektrische fiets zorg er dan voor dat u winterbanden op je fiets heb zitten. Als u geen winterbanden op de fiets heb zitten,

zorg er dan voor om wat minder lucht in je banden te hebben. Met wat minder lucht in je banden en door het zwaardere gewicht is je wegligging wat stabieler dan op een gewone fiets.