Kleine controles fietsonderhoud en tips


Inleiding:
 
Regelmatig een onderhoudsbeurt kost weinig tijd en moeite. Laat dit doen bij een fietsenmaker of volg deze tips nauwkeurig. Na een onderhoudsbeurt blijft je fiets soepel rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien. Bovendien is het ook een stuk veiliger fietsen op een betrouwbare fiets.
 
Hieronder een onderhoudsschema met de richtlijnen.
 
Na de aanschaf van een nieuwe fiets is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
 
Spaken:
loszittende spaken ( lossen spaken zorgen voor een slag in het wiel) Dus blijf hier zeker niet op door fietsen.
 
Remmen:
Het is vooral belangrijk om goed te blijven remmen. Loop uw remkabels daarom na op rafeltjes of breuken en vervang deze indien nodig. Ook wanneer u remt met remblokjes, laat ze op tijd vervangen.
 
Verlichting:
Controleer uw verlichting. Dynamo's gaan vaak slippen op het wiel en bedrading breekt makkelijk af indien ze roestig zijn. Daarom is het beter om te rijden met goed zichtbare LED-verlichting op batterijen. Een voordeel is dat als u stilstaat nog steeds voor het overige verkeer goed zichtbaar bent, ZO WORDT U ALTIJD GEZIEN.
 
Banden:
Zeer belangrijk om goed contact met de weg te houden zijn uw banden. Controleer het profiel, dit moet nog voldoende aanwezig zijn. Met gladde banden zult u namelijk sneller slippen en ter val kunnen komen. Ook uw bandenspanning mag in de winter wat lager zijn dan normaal. Daarmee vergroot u het oppervlak dat daadwerkelijk in aanraking komt met het wegdek en daarmee krijgt u meer grip, NIET TE ZACHT , want dan neemt uw weerstand teveel toe en trapt u erg zwaar. Probeer een goede middenweg te vinden.
 
Bandenspanning:
Let goed op je bandenspanning. Voor een goede bandenspanning zit je tussen de 3.5 en de 4 bar op een gewone fietsband van een gewone fiets. Bovendien is de kans op een lekke band kleiner.
 
Schoonmaken:
Wacht niet te lang met schoonmaken als je fiets erg smerig is. Opgedroogd vuil is een stuk moeilijker te verwijderen waardoor de fiets sneller vast gaat lopen. Hoe langer je ermee wacht hoe meer onderhoud je aan de fiets hebt.
 
Ketting:
Houd de ketting goed schoon, bij veel vuil zal de ketting stroever gaan lopen. Het beste is om dit maandelijks goed na te kijken en te smeren als het nodig is om een goed werkende fiets te houden. Ook de spanning van de ketting moet goed zijn om te verkomen dat de ketting er snel afloopt.
 
Speling in het balhoofd:
Controleer of dat er geen speling in het balhoofd zit. Dit doe je om naast je fiets te gaan staan en de voorrem in te knijpen en je fiets langzaam naar voren en naar achteren te bewegen. Het balhoofd moet altijd spelingvrij zijn.
 
Bagage mee op de fiets:
Uw bagage kunt u het best verdelen aan twee zijden. Kies dus voor degelijke fietstassen gemonteerd op de bagagedrager. Fiets bij voorkeur niet met uw boodschappen aan het stuur of in een rugzak, bij een val komt u met een zware rugzak vaak zeer ongelukkig terecht en hard ter val.
 
Hoogte zadel:
Zet uw zadel iets lager dan normaal, zodat u snel en makkelijk met uw voeten bij de grond kunt. Zo houd u de fiets goed in balans.
 
Wilt u meer informatie en tips neem dan contact met ons op.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat